Gert Rune

2023-LOGO-hvid-lille

Personlig Motivation – 5 stærke tips til at holde den

Hvorfor?

Personlig Motivation – hvordan finder du den?

Vi taler tit om at motivere andre, men hvordan motiverer du egentlig dig selv?

Personlig motivation er ikke altid let og det er de færreste, der er topmotiverede hver eneste dag!

Jeg har selv flere metoder til at holde motivation højt.

Personlig motivation er vigtigt, hvis du vil nå dine mål.

1. Tip
Det første tip, jeg selv bruger, er at have en vision, der skaber begejstring hos dig. Hvis din vision ikke løfter din energi, så find en anden. Det betyder ikke de opgaver, der er på rejsen nødvendigvis er spændende, men kan du ikke se slutmålet, så er det let at tabe den personlige motivation.

Da jeg som ung trænede 3 år til OL, var der stort set kun arbejde, svømme, spise og sove i mit liv. Det var hårdt, men jeg har ikke fortrudt et eneste sekund:

Forestil dig, at du går ind på det olympiske stadion, Dannebrog går forrest, nationalmelodien brager ud fra højtalerne og 60.000 mennesker sidder og klapper af dig!

Det giver mig stadig gåsehud – en oplevelse jeg aldrig glemmer.

Eller da jeg gennemførte en Ironman med et ben (LÆS MERE HER) en fantastisk præsentation med hundredvis af træningstimer bagved. Forestil du har allerede været på cyklen i 3 timer, regnen siler ned og der er endnu 2 timer til at du er hjemme…

Min vision var klar: Ironman med et Ben!

Det startede som mit mål, men undervejs blev målet noget, der var meget større end mig:

En stor inspiration for andre, hæv nu overliggeren og gå efter dine drømme!

Det kalder jeg personlig motivation!

2. Tip
Som sagt så er der ingen, der er 100% motiverede dag ind og dag ud. Derfor har jeg altid en mentor, en coach, ven, klubkammerat eller lign. til at bakke mig op. Når din personlig motivation ikke slår til, så rækker du ud efter hjælp.

Hvis du for et eksempel gerne vil løbe 3 gange om ugen, så lav en aftale med en ven. Så er det ikke kun dig selv du skuffer men også din ven! Eller gør som mig, vælg et hold, når du vil træne.

At være en del af et fællesskab er et af de største behov, vi mennesker har. Selvom du har en personlig motivation for dit mål, så giver det ekstra motivation at dele rejsen og sejren med andre.

Da jeg trænede op til min Ironman var det bestemt ikke hver dag, jeg havde motivationen til at træne. Så aftalte løbe- og cykelture med min klubkammerater, så der ikke var nogen vej udenom.

Om du skal bruge personlig motivation til at starte med at træne, skrive en bog, få energi til at bestille et kompetent flyttefirma til din bolig, starte som selvstændig, eller lignende, så husk at følelsen af at have taget skridtet er fantastisk! Og du kommer til at fortryde, hvis du aldrig kom i gang.

3. Tip
Nogen gange skal du bare i gang! Jeg kalder det Just do it motivation, altså tag det første skridt og så kommer motivationen. Personlig motivation handler også om styrken til handling.

Når du tager det første skridt, så vil du mærke at det er det rigtige…

Det første skridt skal ikke være et kæmpe skridt, tag et lille skridt, hvis du synes det er svært. Det næste skridt bliver væsentlig nemmere, når du først er i gang.

Hvis den (personlige) motivation helt mangler, kan det også være frygten, der spiller ind. Altså frygt for at springe ud i noget nyt. Hvis du ikke selv tør tage det første skrift udi det ukendte, så få en ven til at skubbe dig, der sker med garanti ikke 99% af det, du frygter!

Mit motto: ”døde der nogen?”

Nej, så kom i gang og tag det første skridt!

Skriv det i kalenderen og aftal det med en ven! Og meget gerne som det allerførste, du gør den dag.

Så er der nemlig ikke nogen vej uden om. Personlig motivation kan nemlig planlægges.

4. Tip
Hvorfor vil du nå din vision?

Hvad er dit HVORFOR?

Det er måske det allervigtigste spørgsmål, du kan stille dig selv!

Spørgsmålet til den positive motivation:
Hvilke 5 ting opnår du?

Og spørgsmålet til den negative motivation:
Hvad er konsekvensen hvis du ikke når din vision?

Er dit hvorfor større end dig?

Det er menneskeligt at ville gøre en forskel i verden, altså noget, der er større end dig selv.

Ifølge Maslows behovspyramide har vi et behov for selvrealisering, når vores basisbehov (fysiske behov, behovet for tryghed og behovet for tryghed) er dækket. Behovet for selvrealisering er at forfølge din passion, at skabe noget, udnytte dit potentiale, gøre en forskel i verden.

Det behøver ikke at være at gøre noget, der er større end dig selv, men vil dog ofte være det.

Læs mere om Maslows Behovspyramide her:

5. Tip
For at nå din vision så skal du lave en plan. Personlig motivation er svær at holde, hvis du fægter i blinde. Lav en overordnet plan med delmål, så du kan fejre succeserne.

Hvorfor skal du fejre dine succeser?

Se mit blogindlæg om at fejre succeserne HER 

Delmålene er vigtige, fordi du fra tid til anden vil blive overvældet, i hvert fald hvis din vision er stor nok. Lav det første delmål så konkret, du kan nå det indenfor kort tid. Konkrete resultater øger din motivation henimod næste delmål.

Delmålene gør det også nemmere at fokusere din energi kun henimod delmålet. Også hvis du skal udvikle en kompetence/evne for at nå dertil. Hvis du henimod din vision skal udvikle dig på 20 områder, så bliver det uoverskueligt og du kommer lettere til at give op.

Personlig motivation er meget nemmere at beholde, når det næste skridt er overkommeligt og ikke bringer dig langt ud af komfortzonen.

Når det nu er sagt, så er fleksibilitet din bedste ven. Du vil møde udfordringer, som synes umulige at overkomme, men er du fleksibel og ikke bange for at spørge om hjælp, så kan du også klare disse udfordringer.

Da jeg skulle gennemføre en Ironman med ét ben kiggede jeg efter en cykel i over 6 måneder… jeg var ved at give op mange gange, men jeg holdt fokus på min vision, jeg spurgte om hjælp fra flere sider og jeg var fleksibel.

Det resulterede i, at jeg fik lavet verdens eneste cykel, hvor der både kan bruges arme og ben.

Læs mere om min Ironman her

foredrag om motivation
Om:

Gert Rune

Har holdt over 700 foredrag siden jeg startede i 2009.
I 2014 udkom bogen “Fra Knoglekræft til Ironman”